A hagyományos társasjátékokat is legalább annyira lehet élvezni, mint az internetes játékokat

Nagyon szeretem az online játékokat, és nem is titkolom ezt a hobbimat. A digitális, online szórakozás mellett viszont ismét egyre keresettebbek kezdenek lenni a társasjátékok. Gyerekkoromban nagyon szerettem a társasjátékokat, igaz, akkor még csak egyszerűbbekkel játszottam.

Egy jó társasjáték kikapcsol, és remek időtöltés, mikor barátokkal, családdal játszik az ember. A társasjátékok ismételt népszerűségének bizonyítéka, hogy egyre több társasjáték-kávézó nyílik a fővárosban, és ezek a helyek elég sok ideig fent is tudják tartani magukat. Maga az ötlet elég egyszerű, egy bizonyos összeget befizetve egy adott időkereten belül társasjátékozhatunk a kávézóban / kocsmában. A játék közben fogyaszthatunk is, és a társasjátékok szabályainak megismerésével sem kell órákat töltenünk, mivel legtöbb esetben egy “játékmester” segítséget nyújt ebben, elmagyarázza a szabályokat, szükség esetén pedig segít is a játék lebonyolításában.

A baráti társaságommal egyre többször megyünk ilyen helyekre. A komolyabb társasjátékok ugyanis elég borsos áron kaphatóak, illetve 2-3 alkalom után meg is lehet unni őket. Sokkal kézenfekvőbb olyan helyre menni, ahol minden adott alkalommal kipróbálhatunk valami újat, vagy újrajátszhatjuk az abszolút kedvenceinket.

Rengeteg fajta társasjáték létezik. Alapvetően mikor online játékokkal játszom, akkor inkább a stratégiai játékokat keresem a sokak fejében az online játékokkal egybeolvadt lövöldözős, erőszakoskodó játékokkal szemben. A hagyományos társasjátékoknál is ezeket keresem inkább. Nem csak a ki nevet a végén, a kígyók és létrák dobálózós – bábukkal lépegetős és a kártyajátékok léteznek. Néhány társasjáték nagyon is összetett, és komoly gondolkodást igényel. Sok szabályuk van, és első hallásra a többségük kissé bonyolultnak tűnhet, de egy bemelegítő kör után biztosan mindenki megérti, és akár órákig is el lehet játszani velük anélkül, hogy megunnánk.
Az ilyen stratégiai játékokat kedvelem a legjobban.

Társasjáték

Amíg nem fedeztük fel a társasjáték kávézók mágikus világát, a barátaimmal többnyire az örök klasszikus gazdálkodj okosannal, és az Uno-val játszottunk a legtöbbet. Egy jó kártyázás képes hatalmas veszekedéseket kirobbantani, mikor az egyik játékos kedvezőtlenül tesz a másik javára. a gazdálkodj okosannal való játék során pedig mindig igyekeztünk meghozni “életünk legjobb gazdasági döntéseit”.

Hiába nagyon jók az említett játékok, és hiába játsszuk sokan, egy idő után unalmassá, kiszámíthatóvá válik. Hosszútávon nem élvezetes velük játszani. A ki nevet végén?-hez hasonló játékokat már meg sem említem, azokból egy kör is gyakran bőven elég.

A kártyajátékokkal a legtöbbször az a legnagyobb problémánk, hogy hiába van egy csomag francia-vagy magyar kártyánk, senki nem tudja a pontos szabályokat, rengeteg a félreértés, már azon is elkezdünk néha vitatkozni, hogy ki- hogyan játszotta gyermekkorában, és mik legyenek a szabályok a játékunk során.

A készségfejlesztő játékok értelemszerűen számunkra már túl egyszerűek, így azokkal meg sem akartunk próbálkozni. Akadnak még kvíz és IQ játékok, amiket szintén mind nagyon élvezni szoktunk, de ahogyan a többinél is, ezeknél is az az elsődleges negatívum, hogy hamar meg lehet unni őket. Abban semmi kihívás nincs, mikor egy activity során már mindenki tudja, mire számítson, mert mindenki tudja, miket tartalmaznak a kártyák. Nyilván meg lehet kicsit csavarni a játékokat, de így sem tartják fent túl sokáig az érdeklődést.

Ezzel szemben egy jó stratégiai társasjátékot akárhányszor képes vagyok játszani, hiszen az egész játék kimenetele az emberektől is függ, akik játsszák,a szerencsétől esetenként, és a meghozott döntésektől. Nagyon izgalmasak tudnak lenni ezek a játékok, a társasjátékozással eltöltött esték.
Még nem találkoztam olyan emberrel, aki azt mondta volna, hogy nem szereti a társasjátékokat. A társasjátékok világa bárkit magával tud ragadni, legyen az illető gyermek, felnőtt vagy idős, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Mikor gyerek voltam, a nagymamámmal ugyanúgy el tudtam játszadozni, mint most a barátaimmal. Csak egy megfelelő, izgalmas társasjáték szükséges hozzá.

Úgy alakult, hogy a szilveszterünket nem egy társasjáték-kávézóban és nem is egy szórakozóhelyen, vagy kocsmában szerettük volna tölteni a barátaimmal, hanem úgy döntöttünk, hogy egyikünk otthonában fogunk ünnepelni. Ilyenkor ugyebár közösen elkezdünk agyalni, hogy mi legyen a program. A konzolokhoz túl sokan voltunk, az meg elég unalmas, mikor 2-4 ember játszik, a többiek pedig figyelik őket, az online játékokhoz pedig nincs elég számítógépük, és talán az internet sem tudott volna annyi laptopot megfelelően kiszolgálni, így úgy döntöttünk, hogy társasjátékozni fogunk. Általában nem a saját társasjátékainkkal játszunk, hanem a társasjáték kávézóban szoktunk választani, így az volt a következő kérdés, hogy mégis mit játsszunk majd az este során. Végül arra lyukadtunk ki, hogy mindenki hozza el a kedvenc játékát, vagy valamit, amit játszani szeretne, és majd sorra játszunk velük, vagy szavazunk, mit próbáljunk ki.

Kapásból nagyon tetszett az ötlet, hiszen így mindenki megmutathatta, milyen játékokat kedvel, melyik a kedvence. Ezzel csak annyi problémám volt, hogy nekem, mint elkötelezett társasjáték kávézó látogatónak nagyon kevés társasjáték lapult a szekrény mélyén, és azok sem a legérdekesebb fajtából.

Nem igazán volt más választásom, mint hogy szerezzek egy olyan játékot, amit szívesen játszanék a barátaimmal. Nem volt kérdéses, hogy a játékot online rendeljem meg, mivel nem akartam egy kifejezetten társasjátékokkal foglalkozó boltba elmenni, a környékünkön egy sincsen, a sima játékboltokban pedig nem éppen azokat a típusú játékokat árulják, amiket én különösebb élvezettel játszanék.

Tehát nem volt kérdéses, hogy az online vásárlást fogom választani. A legtöbb társasjáték szakboltba amúgy is előre be kell rendelni a játékokat, akkor pedig miért ne rendeljek inkább egyből házhoz?

Már csak azt kellett kitaláljam, honnan rendeljek, hogy a party napjáig meg is érkezzen. Persze eleve egy olyan webshopot is nehéz volt találni, ahol nem csak kifejezetten gyermekek számára készített társasjátékok kaphatóak.

Szerencsével jártam végül, nem kellett sokat keresgélnem, mire rátaláltam a megfelelő oldalra. A jatekwebshop.eu kínálata fogott meg a legjobban. Mindenféle játékot árusítanak, és mikor eleinte e babákat és autókat kínálgatta nekem az oldal, kissé bizalmatlan voltam, de a társasjáték kategóriát kiválasztva már nem kellett csalódnom. A vásárlásomat nagyban megkönnyítették azzal, hogy a társasjátékokat külön kategóriákba szedték. Így egyből tudtam, hogy az oldalon találhatóak brainbox, dominó, kvíz, monopoly, party, sakk , activity, családi, felnőtt, készségfejlesztő, oktató, ügyességi, logikai, memória, kártya, úti, stratégiai és szójátékok is. A stratégiai játékokra kattintva kellemes meglepetésként ért, hogy 92 különböző játékot is tartanak a témában. Lelkesen vetettem bele magamat a keresgélésbe, és nem egy olyan játékot sikerült találnom, amire azt mondtam, hogy ezzel szívesen elszórakoznék szilveszter éjszaka is. A játékok leírásában megtaláltam, hogy melyik – mit tartalmaz, illetve, hogy hány főnek ajánlják, és nagyjából mennyi a játékidő. A játékokról feltöltött képek alapján pedig azt is el tudtam dönteni, hogy milyen jellegű lehet.

A választás nehézkes volt, mivel hatalmas a kínálat, és legszívesebben majdnem az összes társasjátékot a virtuális kosaramba pakoltam volna, de végül erős voltam és csak egyetlen egy társasjáték került kiválasztásra. Van még elég időm, előttem az élet, máskor is bármikor tudok rendelni tőlük.

Főleg társasjátékot kerestem, de azért alaposan átnyálaztam magát az egész oldalt. Elképesztő, hogy milyen sok játékot lehet náluk vásárolni! Valamiért azt gondoltam, hogy a mostani gyerekek inkább a telefont nyomkodják, minthogy játszadozzanak, de sokkal több játékból lehet választani, mint az én gyermekkoromban bármelyik boltban. Ráadásul egészen jók az árak is itt, és rengeteg akció is van. Maga a rendelés pedig pofonegyszerű feladat.

A szállítás nagyon gyorsan történt, a fizetés egyszerű volt, és pár nappal később már a kezemben tartottam a játékot, amelynek az útmutatóját tüzetesen át is olvastam, hogy ne az összejövetelünkön kelljen ezzel foglalkoznom majd.

A buli hatalmas siker volt, mindenki a csodájára járt, hogy mégis honnan sikerült ilyen rövid időn belül egy ilyen jó játékot szereznem, ráadásul az egyik barátom is pont innen rendelt egy másik olyan játékot, amit kinéztem magamnak későbbre, így azt is kipróbálhattam. Az egész éjszakát társasjátékozással töltöttük. Máskor is fogunk ilyen kis összejöveteleket tartani, és az új játékommal játszani, amíg be nem szerzek valami újat. Szeretem a már sokat emlegetett társasjáték-kávézókat, de valójában mégis csak sokkal jobb kötetlenül, csak egymás jelenlétében játszani. És ha okosan választunk, akkor olyan játékot veszünk, amit nem fogunk egykönnyen megunni.