Az új felfedezések, és a napelem működése

Azt gondolom, hogy igazán szerencsés vagyok, ami a gyerekeimet illeti. Minden érdekli őket legyen az  a természet, vagy éppen a mikroszkóp működése, az állatok… A te gyereked is ilyen kíváncsi természetű?

A gyerekeknewtons-pendulum-1132064_640

Eleinte persze minden gyereket érdekel a körülötte levő világ. Eleinte, amikor még minden új a számukra, és mindent tudni akarnak. A miértes korszak. Jaj, emlékszem, eleinte milyen aranyos volt, aztán persze az ember megunja egy idő után, hogy minden re választ kell találnia, és fárasztó is lesz. Emlékszem, van egy reklám a tévében, ami pont erről szól. Olyan jól megcsinálták ennek az időszaknak a lényegét pár másodpercben, hogy már szinte bosszantó is.

Aztán amikor ezt a korszakot elhagyjuk, akkor már nem is igazán mi vagyunk a fő tanító, inkább csak a példa mutató. Hogy miért gondolom ezt? Amikor egy gyerek bekerül egy közösségbe, és a nap java részét ott tölti, akkor nem tőlünk tanul a legtöbbet, hanem a közösség adta lehetőségekből. Ez persze néha jó is, de néha rossz is lehet.

A gyerekek fogékonyak mindenre, úgy a jóra, és a rosszra is. Szokták is mondani, hogy a hülyeség ragályos, azt gondolom ez teljesen igaz. A te gyerekedre is vonatkozik ez?

A felnőttek

A gyerekek tőlünk felnőttektől tanulnak a legtöbbet. Először az óvodában, aztán pedig az iskolában Bármelyik helyre bátran mondhatjuk azt, hogy a második otthona a gyereknek, hiszen a nap java részét ott töltik.

Emlékszem, az egyik anyuka folyton panaszkodott az oviban, hogy nem tudja, mi van a gyerekével, de abban a pillanatban, hogy kilépnek az ajtón, teljesen megbolondul, és nem tud vele mit kezdeni. Aztán az óvónő magyarázta el neki a dolgot. Amíg bent vannak a csemeték a közösségben, megpróbálnak viselkedni, és kulturáltan viselkedni. Na persze olyan is van, akinek ez nem sikerül. A többség azért tud élni közösségben, és viselkedni is. Aztán amikor kimennek, inkább kiszabadulnak a kötöttségből, valahol le kell vezetniük az aznapi fáradalmakat, izgalmat, vagy a stresszt. Na ezt kapjuk mi meg hazafelé, vagy a maradék kis időszakban otthon. Ki jobbat, ki rosszabbat.

Az érdeklődési körök

Az természetes, hogy más érdekel egy lányt, és más egy fiút. Azért akad kivétel is, hiszen az unka húgom emlékszem, teljesen oda volt kicsinek a vonatokért, ami inkább a fiúkat érdekli jobban. Őt nem zavarta hogy fiúkkal játszott.

Aztán ahogy nőnek, úgy változnak, és az érdeklődésük is más lesz. Mint ahogy fentebb említettem, az én fiamat szerencsére minden érdekli. Igaz, nem állt meg a növésben, fejlődésben, de az érdeklődési kör is tágult ezzel együtt. Minden érdekli. Nem mondom, hogy nem szeret tévéjátékozni, vagy videójátékkal játszani, mint a többi kora beli, de nem ez a fő szempont. Nem ül órákat a gép előtt, és tölti az idejét haszontalanságokkal.

Manapság az elektromos kütyük, a szerkezetek érdeklik. Mint valami fizikust. A tévében nézte múltkor milyen a napelem működése, hogy mi hogyan készül, még valami űrhajós műsort is. Remélem, hogy nem veszti el ezt az érdeklődését később sem.